Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România - Design Cafe & Club

Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România

  • mai 18, 2018
  • Imagini:arhiva personală
Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România

Mâine se dă startul celei de-a șasea ediții Romanian Design Week, festivalul care în ultimii cinci ani a reușit să se impună ca cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din România. În acest an, Expoziția centrală RDW va reuni peste 150 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. O parte din acestea vor fi expuse în cadrul Moldavian Design Week, România fiind prezentă în calitate de Țară Oaspete a primei ediții a evenimentului. Până atunci însă, vă invităm să cunoașteți povestea celui mai mare festival multidisciplinar din România, relatată de către fondatorul Romanian Design Week, CEO The Institute, Andrei Borțun.

Cum a apărut ideea Romanian Design Week ?

Inițial ne-am propus să organizăm un festival care să reunească mai multe industrii creative. După ce am analizat mai multe variante desenate, am ales formatul Design Week, în condițiile în care am observat că în fiecare țară formatul diferă enorm, probabil în funcție de gradul de dezvoltare economică și socială în general și de dimensiunea pieței de design în mod particular. Această observație ne-a ajutat foarte mult pentru că puteam să gândim astfel un proiect adaptat corect României, totuși având o denumire și un concept consacrat internațional.

De ce credeți că era nevoie de un festival multidisciplinar în România, nu erau suficiente expozițiile/ evenimentele bazate pe anumite segmente?

Ne-am propus pe de o parte să aducem mai multe domenii împreună pentru a încuraja cunoașterea reciprocă, colaborarea, crearea de rețele între organizații care lucrau în industrii diferite, dar cu numitori comuni importanți. În același timp, ne-am propus să atragem în acest univers de preocupări cât mai mulți oameni și organizații care până atunci nu erau într-un grad intim de relație cu design-ul.

Am observat că evenimentele deja existente erau de cele mai multe ori gândite în interiorul breslei. De exemplu la evenimentele, competițiile, expozițiile de arhitectură participau doar arhitecți. La fel în cazul graficii sau designului de produs. Pe de altă parte, un festival multudisciplinar reușește, în timp, să creeze o comunitate a comunităților și, prin dimensiune, să atragă atenția potențialilor finanțatori, fie ei privați sau administrație publică locală.

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat la organizarea primei ediții? 

Echipa The Institute organizează mai multe festivaluri din 1998 încoace. Așadar, știam care sunt dificultățile obișnuite. În cazul RDW, principala problemă este lipsa spațiilor necesare unui astfel de proiect și doar apoi cea a finanțării unui proiect atât de mare și complex.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest proiect?

Principala satisfacție este cea de a fi creat  o comunitate foarte mare și puternică în jurul RDW. Iar motivul pentru această realizare și, în același timp, al doilea motiv de bucurie este relevanța pe care acest festival o are: din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de design, iar multe dintre organizațiile care sunt antrenate în editiile RDW cresc ca afaceri de la un an la altul.

Care este impactul social și cultural pe care ar trebui să îl aibă RDW?

Așa cum spuneam: educă, formează o piață, generează colaborări.

Cu ce noutăți vine Romanian Design Week în acest an?

Din acest an RDW este o colecție de formate diferite și nu doar o expoziție centrală și evenimente conexe. Ne propunem ca în fiecare an să adaugăm noi componente, așa cum în acest an ar fi Premiile RDW, Sow Off RDW sau Wekend în Cartierul Creativ.

România, prin intermediul RDW, a acceptat să devină Țara Oaspete a primei ediții Moldavian Design Week. Ce înseamnă această experiență pentru dumneavoastră?

Este în primul rând o plăcere și o surpriză, mai ales pentru că am observat încă de la început că MDW are un format foarte apropiat de RDW, astfel cred că și în viitor putem susține creșterea MDW.

Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

Așteptăm surprize plăcute, proiecte, oameni, organizații pe care sa le promovăm mai apoi în România și în Europa, așa cum o facem cu toți partenerii noștri actuali.

Dacă ar fi să dați un sfat echipei organizatorice MDW, care ar fi acesta?

Să încerce cât mai multe colaborări și parteneriate. Este mult mai ușor să crești un proiect atunci când nu te bazezi doar pe propriile resurse, ci și pe cele ale altor echipe care se aliniază misiunii și valorilor tale.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Acum putem să nu mai ascundem caloriferele pentru că marile companii producătoare de calorifere creează adevărate sculpturi, ce pot fi integrate cu ușurință în orice tip de interior. ✨Exemple în acest sens ne oferă și compania IRSAP @irsap.radiators lider italian și unul dintre liderii europeni în fabricarea caloriferelor tubulare din oţel.
Vezi galeria foto în link-ul din Bio☝️
Această imagine spune povestea din spatele băncii URBAN SHAPES, creată de @nortstudio.be.

Viața în oraș. Găsirea armoniei într-o varietate enormă este o provocare zilnică. 
Un oraș în creștere este o sursă non-stop de inspirație. Formele și materialele împrăștiate pe diverse șantiere de construcții parcă așteaptă să fie utilizate și să obțină o funcție specifică. 
Luând aceste materiale și forme din contextul lor și combinându-le într-un mod complet diferit, se creează o legătură specială.
Inspirați de aceste forme urbane @nortstudio.be a proiectat această bancă atractivă.

Ce părere aveți, vă place? 
#designcafeclub#furniture#productdesign #designlife #design4all #designlife#designlovers#designstudio#belgiumisdesign#madeinbelgium#nortstudio #furniture #lighting
#belgianbrand#antwerp#steelfurniture #bench#interieurkortrijk #biennalekortrijk#outdoorfurniture #architecture#archilovers#architecturelovers#archieandrews#architectural#architecture_huter#arch#archdaily#amazing
🙈Creative, amuzante dar inutile.

Este vorba despre colecția de produse “Inutilă” a lui Matt Benedetto, un designer de produs talentat, care și-a propus provocarea de a proiecta obiecte complet inutile, ce rezolvă probleme inexistente.

Detalii in link-ul din Bio☝️
CAPTIVAREA - atunci când arhitectura este pur și simplu uimitoare.✨ Fonte Da Luz este rezultatul unui proiect de restabilire a unei clădiri vechi din Porto, Portugalia.
Acest proiect arhitectural include un spațiu comercial, un birou și o locuință.

Arhitecți: @joseavabarbosa, Pedro Lopes Guimarães
Design Interior: VVStudio (@vvs_designstudio)

#designcafeclub #dreamspace #incrediblearchitecture #architecture #lettingtheoutsidein #ceilingwindow#windows #allwood #designinspo#inspiration #sophisticatedstyle#instalove #instapic#luxuryredefined#modernhome#modernluxury#dreamy#interiordesign#modernarchitecture #modern #pickoftheday #interiores#projeto#architects#interiorlovers#archilovers#architecturelovers#archieandrews#architectural#architecture_huter
✨Dacă aveți un apartament mic îl puteți amenaja în stil scandinav pentru a părea spațios și elegant. 👉Mai multe idei găsiți în Link-ul din Bio☝️
.
.
.
#designcafeclub #interiordesign #scandinaviandesign #apartmentdecor #apartmentsdesign #ideas #inspirations #luxurylifestyle
Natura și casa sunt două locuri în care te poți încărca cu energie pozitivă. 
Dar ce se întâmplă când casa îți e în sânul naturii?
E MAGIC! >>ALL Back Matte este o casă proiectată de către echipa @vipp departe de haosul urban.

#designcafeclub #arquitetura#architecture#arquiteturadeinteriores#interiores#arquitectura#projeto#architecturestudent#papodearquiteto#architects#interiorlovers#archilovers#arquitetando#architecturelovers#architecturephotography#archieandrews#architectural#architecture_huter#architectureporn#arch#archdaily#amazing#papodearquiteto#sustainable#concrete#contemporary#interiordesign