Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România - Design Cafe & Club

Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România

  • mai 18, 2018
  • Imagini:arhiva personală
Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România

Mâine se dă startul celei de-a șasea ediții Romanian Design Week, festivalul care în ultimii cinci ani a reușit să se impună ca cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din România. În acest an, Expoziția centrală RDW va reuni peste 150 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. O parte din acestea vor fi expuse în cadrul Moldavian Design Week, România fiind prezentă în calitate de Țară Oaspete a primei ediții a evenimentului. Până atunci însă, vă invităm să cunoașteți povestea celui mai mare festival multidisciplinar din România, relatată de către fondatorul Romanian Design Week, CEO The Institute, Andrei Borțun.

Cum a apărut ideea Romanian Design Week ?

Inițial ne-am propus să organizăm un festival care să reunească mai multe industrii creative. După ce am analizat mai multe variante desenate, am ales formatul Design Week, în condițiile în care am observat că în fiecare țară formatul diferă enorm, probabil în funcție de gradul de dezvoltare economică și socială în general și de dimensiunea pieței de design în mod particular. Această observație ne-a ajutat foarte mult pentru că puteam să gândim astfel un proiect adaptat corect României, totuși având o denumire și un concept consacrat internațional.

De ce credeți că era nevoie de un festival multidisciplinar în România, nu erau suficiente expozițiile/ evenimentele bazate pe anumite segmente?

Ne-am propus pe de o parte să aducem mai multe domenii împreună pentru a încuraja cunoașterea reciprocă, colaborarea, crearea de rețele între organizații care lucrau în industrii diferite, dar cu numitori comuni importanți. În același timp, ne-am propus să atragem în acest univers de preocupări cât mai mulți oameni și organizații care până atunci nu erau într-un grad intim de relație cu design-ul.

Am observat că evenimentele deja existente erau de cele mai multe ori gândite în interiorul breslei. De exemplu la evenimentele, competițiile, expozițiile de arhitectură participau doar arhitecți. La fel în cazul graficii sau designului de produs. Pe de altă parte, un festival multudisciplinar reușește, în timp, să creeze o comunitate a comunităților și, prin dimensiune, să atragă atenția potențialilor finanțatori, fie ei privați sau administrație publică locală.

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat la organizarea primei ediții? 

Echipa The Institute organizează mai multe festivaluri din 1998 încoace. Așadar, știam care sunt dificultățile obișnuite. În cazul RDW, principala problemă este lipsa spațiilor necesare unui astfel de proiect și doar apoi cea a finanțării unui proiect atât de mare și complex.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest proiect?

Principala satisfacție este cea de a fi creat  o comunitate foarte mare și puternică în jurul RDW. Iar motivul pentru această realizare și, în același timp, al doilea motiv de bucurie este relevanța pe care acest festival o are: din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de design, iar multe dintre organizațiile care sunt antrenate în editiile RDW cresc ca afaceri de la un an la altul.

Care este impactul social și cultural pe care ar trebui să îl aibă RDW?

Așa cum spuneam: educă, formează o piață, generează colaborări.

Cu ce noutăți vine Romanian Design Week în acest an?

Din acest an RDW este o colecție de formate diferite și nu doar o expoziție centrală și evenimente conexe. Ne propunem ca în fiecare an să adaugăm noi componente, așa cum în acest an ar fi Premiile RDW, Sow Off RDW sau Wekend în Cartierul Creativ.

România, prin intermediul RDW, a acceptat să devină Țara Oaspete a primei ediții Moldavian Design Week. Ce înseamnă această experiență pentru dumneavoastră?

Este în primul rând o plăcere și o surpriză, mai ales pentru că am observat încă de la început că MDW are un format foarte apropiat de RDW, astfel cred că și în viitor putem susține creșterea MDW.

Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

Așteptăm surprize plăcute, proiecte, oameni, organizații pe care sa le promovăm mai apoi în România și în Europa, așa cum o facem cu toți partenerii noștri actuali.

Dacă ar fi să dați un sfat echipei organizatorice MDW, care ar fi acesta?

Să încerce cât mai multe colaborări și parteneriate. Este mult mai ușor să crești un proiect atunci când nu te bazezi doar pe propriile resurse, ci și pe cele ale altor echipe care se aliniază misiunii și valorilor tale.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
De la an la an centrul istoric al Chișinăului se transformă treptat într-un complex comercial extins. 📌Ce am putea face pentru a salva centrul istoric al Chișinăului ne spun 3 dintre arhitecții noștri autohtoni @sergiu.cirja // Дмитрий Петров @linearchitects // Tatiana Lupascu în articolul de mai jos.
👉https://bit.ly/2DHA3z3

#designcafeclub_md #history #chisinau #architecture #ideas #project
Azi, de Ziua Îndrăgostiților, iubirea plutește în aer.💘
Pe designcafeclub.md găsești cele mai originale felicitări în care declarăm dragoste arhitecturii! 
Felicitări Arhitecților noștri, le dorim să fie mereu îndrăgostiți de Arhitectură! 😊

#lovearchitecture #arhilovers #designcafeclub #valentinesday #architecture #architect
▫️Mobila albă – mobila care te îndeamnă să îi asociezi povești pline de emoție, să-ți aduni toate secretele liniștei și să le lași pe ea, la adăpost de rutină.

Mobilierul în care se îmbină cu măiestrie stilul și aristocrația 👉 @indo_salon_de_mobila_ 👇Te invităm să descoperi cele 6 dimensiuni ale mobilei INDO pe [ designcafeclub.md ]

#designcafeclub_md #design #decor #mobila #indo #furniture #whitefurniture #luxurylifestyle #chisinau
Persoana iubită e arhitect/ă?✏️ Fă-i un cadou pe măsură!🎁 📌În articolul de pe [designcafeclub.md] găsești câteva idei de cadouri pentru arhitecți de Ziua Îndrăgostiților. 
Suntem siguri că vor fi foarte fericiți să primească unul din aceste cadouri. 🤗

#architect #architects #arhitect #gift #cadou #valentinesday #ziuaindragostitilor
Cabină proiectată de arhitectul @espen.surnevik în estul Norvegiei. Designul locuinței se bazează pe același desen dar fiecare locuiță este personalizată pentru a se potrivi locațiilor lor specifice.
Accesul în cabine se face prin turnul cu scară spirală care are o înălțime de șase metri.
Fotografie de @marenhhansen
#architecture #design #pantretopphytter #norway #designinterior
Mai luminos, cu havuzuri noi și mobilier nou, așa ar putea arăta parcul „Ștefan cel Mare” după efectuarea lucrărilor de revitalizare, ce sunt planificate pentru acest an. 🇦🇩Mai multe detalii despre proiect dar și imagini cu noul aspect al parcului găsiți în articolul de pe designcafeclub.md

#designcafeclub_md #design #project #chisinau #parculstefancelmare #architect #arhitect #parc #moldova