Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România - Design Cafe & Club
mai 18, 2018

Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România

Adrei Borțun, despre cel mai mare festival multidisciplinar din România

Mâine se dă startul celei de-a șasea ediții Romanian Design Week, festivalul care în ultimii cinci ani a reușit să se impună ca cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din România. În acest an, Expoziția centrală RDW va reuni peste 150 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de designeri, graficieni și arhitecți români. O parte din acestea vor fi expuse în cadrul Moldavian Design Week, România fiind prezentă în calitate de Țară Oaspete a primei ediții a evenimentului. Până atunci însă, vă invităm să cunoașteți povestea celui mai mare festival multidisciplinar din România, relatată de către fondatorul Romanian Design Week, CEO The Institute, Andrei Borțun.

Cum a apărut ideea Romanian Design Week ?

Inițial ne-am propus să organizăm un festival care să reunească mai multe industrii creative. După ce am analizat mai multe variante desenate, am ales formatul Design Week, în condițiile în care am observat că în fiecare țară formatul diferă enorm, probabil în funcție de gradul de dezvoltare economică și socială în general și de dimensiunea pieței de design în mod particular. Această observație ne-a ajutat foarte mult pentru că puteam să gândim astfel un proiect adaptat corect României, totuși având o denumire și un concept consacrat internațional.

De ce credeți că era nevoie de un festival multidisciplinar în România, nu erau suficiente expozițiile/ evenimentele bazate pe anumite segmente?

Ne-am propus pe de o parte să aducem mai multe domenii împreună pentru a încuraja cunoașterea reciprocă, colaborarea, crearea de rețele între organizații care lucrau în industrii diferite, dar cu numitori comuni importanți. În același timp, ne-am propus să atragem în acest univers de preocupări cât mai mulți oameni și organizații care până atunci nu erau într-un grad intim de relație cu design-ul.

Am observat că evenimentele deja existente erau de cele mai multe ori gândite în interiorul breslei. De exemplu la evenimentele, competițiile, expozițiile de arhitectură participau doar arhitecți. La fel în cazul graficii sau designului de produs. Pe de altă parte, un festival multudisciplinar reușește, în timp, să creeze o comunitate a comunităților și, prin dimensiune, să atragă atenția potențialilor finanțatori, fie ei privați sau administrație publică locală.

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat la organizarea primei ediții? 

Echipa The Institute organizează mai multe festivaluri din 1998 încoace. Așadar, știam care sunt dificultățile obișnuite. În cazul RDW, principala problemă este lipsa spațiilor necesare unui astfel de proiect și doar apoi cea a finanțării unui proiect atât de mare și complex.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest proiect?

Principala satisfacție este cea de a fi creat  o comunitate foarte mare și puternică în jurul RDW. Iar motivul pentru această realizare și, în același timp, al doilea motiv de bucurie este relevanța pe care acest festival o are: din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de design, iar multe dintre organizațiile care sunt antrenate în editiile RDW cresc ca afaceri de la un an la altul.

Care este impactul social și cultural pe care ar trebui să îl aibă RDW?

Așa cum spuneam: educă, formează o piață, generează colaborări.

Cu ce noutăți vine Romanian Design Week în acest an?

Din acest an RDW este o colecție de formate diferite și nu doar o expoziție centrală și evenimente conexe. Ne propunem ca în fiecare an să adaugăm noi componente, așa cum în acest an ar fi Premiile RDW, Sow Off RDW sau Wekend în Cartierul Creativ.

România, prin intermediul RDW, a acceptat să devină Țara Oaspete a primei ediții Moldavian Design Week. Ce înseamnă această experiență pentru dumneavoastră?

Este în primul rând o plăcere și o surpriză, mai ales pentru că am observat încă de la început că MDW are un format foarte apropiat de RDW, astfel cred că și în viitor putem susține creșterea MDW.

Ce așteptări aveți de la acest eveniment?

Așteptăm surprize plăcute, proiecte, oameni, organizații pe care sa le promovăm mai apoi în România și în Europa, așa cum o facem cu toți partenerii noștri actuali.

Dacă ar fi să dați un sfat echipei organizatorice MDW, care ar fi acesta?

Să încerce cât mai multe colaborări și parteneriate. Este mult mai ușor să crești un proiect atunci când nu te bazezi doar pe propriile resurse, ci și pe cele ale altor echipe care se aliniază misiunii și valorilor tale.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Bijuteria ei este o întruchipare a simplității, modestiei și emoției, iar aceste trăsături pot fi observate în toată ființa sa.

Tânăra Vika Tonu s-a făcut remarcată prin liniile laconice și drepte pe care le iau creațiile ei și prin sinceritate.

Despre cum a apărut dragostea pentru bijuterie și semnficațiile profunde ale acesteia, experiența în UK și recunoașterea în cadrul #London_Fashion_Week, citiți în articolul de pe #designcafeclub.md >>> .
.
Vika Tonu: „Bijuteria e …un simbol, o relație, o moștenire”
_________________________________________
#designcafeclub #design #fashion #fashiondesign #vikatonu #londonfashionweek #jewellery #bijuterii #minimalism #modern #simplism #contemporary #contemporaryart #modernart #jewels #necklace #ring #silver #diamonds #bracelet #fineart #abstractart #artgallery #art
💡 Scurt si la subiect, despre cum a fost la evenimentul organizat de @smartlight.md - Свет четвёртое измерение архитектуры 💡 Dacă nu ai reușit să ajungi la eveniment, citește mai departe și află cine au fost invitații speciali ai serii 👇

www.designcafeclub.md | "Lumina – a patra dimensiune a arhitecturii” și o nouă provocare pentru designeri.

_______________________________________________

#smartlight #designcafeclub #eveniment #designinterior #iluminare #arhitectura #chisinau #interiordesign #event #designers #architet #archilovers #socializing #beautiful_people #productivity #energy
Pe străzile Chișinăului strălucesc luminițe și plutește magia sărbătorilor. Cunoaște autorii celor mai creative vitrine ale brandurilor autohtone!

Câștigătorii  vor  beneficia de un curs intensiv de instruire în Window Display și Visual Merchandising în Marea Britanie.
______________________________________
#designcafeclub #design #exterior #exteriordesign #vitrine #window #windows #display #artofdisplay #chisinau #art #streetart #store #shop #storedisplay #designer #design #youth #youngdesigners #ziphouse #WindowDisplay #VisualMerchandising #merchendaising #christmas #newyear #winners #meet_the_winners
Box House – geometrie modernă într-o „cutie”. Ești curios să vezi cum arată în interior ?
Plină de surprize :) >>> designcafeclub.md >>> link in bio

_______________________________________
#designcafeclub #architecture #designhome #designboom #archdaily #archilovers #archinterior #homedesign #home #arquitetura #homegoals #dreamhome #homearchitecture #contemporary #homesweethome # #instahome #homestyle #homeinspiration #myhome #newhome #homeideas #house #myhome #realestate #propertu #boxhome #modernhome #minimalism #minimalist
La ea acasă florile înfloresc peste noapte iar podoabele nu sunt neapărat din aur. 
Este vorba despre meșterul hand-made ucrainean Natalia Tatarinova, care creează din mărgele lucruri impresionante și speciale.

Ce a identificat în arhive și i-a schimbat total direcția în artă, citește mai departe. >>>designcafeclub.md >>>link in bio

_______________________________________
#designcafeclub #design #decor #margele #nataliatatarinova #handmade #artshare #instaart #beautiful #amazing #handmadewithlove #mywork #artpassion #lineworks #artdecoring #artdecor #giftideas #handmadecrafts #beads #beadsart #beadshandmade #interview #art #designer #fashion #ideasdecoration #brooch
🎄Melania Trump a împodobit bradul! ❄Vezi cum arată decorul de sărbători la Casa Albă. >>> designcafeclub.md >>> link in bio

Tema decorului din acest an este „American Treasures”. Bradul principal are agățat pe el peste 150 de metri de panglică de catifea albastră, pe care sunt inscripționate cu litere aurii denumirile fiecărui stat al SUA și a fiecărui teritoriu pe care îl deține. 
________________________________________

#designcafeclub #design #decor #christmas #christmasdecor #newyear #WhiteHouse #casaalba #decoration #archidaily #christmasy #christmasdecorating #christmastree #tree #craciun #melaniatrump #myhomedecor #specialdecor #whitehouse #christmasparadise #happychritmas #christmasphotography #christmasdesign #inspire_me_home_decor #magic #magicvibes