A fost inaugurată cea mai mare pictură murală cu tematică istorică din Chișinău - Design Cafe & Club

A fost inaugurată cea mai mare pictură murală cu tematică istorică din Chișinău

  • noiembrie 19, 2018
  • Imagini:arhiva personală
A fost inaugurată cea mai mare pictură murală cu tematică istorică din Chișinău

Dintr-un simplu perete într-un simbol al istoriei. Este vorba despre o nouă pictură murală – „Coloana Neamului”, care a luat naștere din colaborarea deja cunoscutului pictor Radu Dumbrava cu tânăra Marina Grosu. Lucrarea acoperă 220 de metri pătrați ai unuia dintre pereții Palatului de Cultură al Feroviarilor.

Trei personalități istorice marcante

Pictura ilustrează trei mari personalități istorice, ce au marcat cursul istoriei țării noastre. În centrul picturii este amplasat Ștefan Cel Mare și Sfânt, iar în dreapta și stânga sa este Dimitrie Cantemir și Burebista. Autorul lucrării spune că „ Cele trei personalităţi care au dat dovadă de caracter, de demnitate, respectiv eu vreau ca publicul larg să preia aceste calităţi şi să le folosească”. Tânărul speră că pictura va servi un instrument de comunicare, educație și formare a sentimentului de apartenență la istoria și cultura poporului nostru.

Pentru realizarea picturii „Coloana Neamului”a fost nevoie de 7500 de euro, bani pe care pictorul i-a primit din donații. Întreg procesul de pictare a durat trei săptămâni. Tânărul a șlefuit peretele, a aplicat pe el un strat de grund, a transferat desenul și a aplicat culorile. Pentru a realiza pictura a fost nevoie de 30 de litri de vopsele speciale pentru exterior. Întâmplător sau nu, culorile folosite au fost albastru, galben și roșu.

Pictura „Coloana Neamului” se află vizavi de blocul pe care este pictată „ Peretele Gloriei: Decebal”, realizată tot de Radu Dumbrava anul trecut. Artistul spune că vrea să continue proiectul, iar în primăvară ne putem aștepta la o nouă lucrare prin centrul capitalei. Radu speră că dezvoltarea acestui concept va contribui la suplinirea galeriei de artă în aer liber al municipiului Chișinău.

Radu Dumbrava a devenit cunoscut datorită faptului că anterior a realizat mai multe proiecte de pictură murală. Printre acestea se numără „Cerbul”, „Băiatul pe bicicletă” sau  „Folk”.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
De la an la an centrul istoric al Chișinăului se transformă treptat într-un complex comercial extins. 📌Ce am putea face pentru a salva centrul istoric al Chișinăului ne spun 3 dintre arhitecții noștri autohtoni @sergiu.cirja // Дмитрий Петров @linearchitects // Tatiana Lupascu în articolul de mai jos.
👉https://bit.ly/2DHA3z3

#designcafeclub_md #history #chisinau #architecture #ideas #project
Azi, de Ziua Îndrăgostiților, iubirea plutește în aer.💘
Pe designcafeclub.md găsești cele mai originale felicitări în care declarăm dragoste arhitecturii! 
Felicitări Arhitecților noștri, le dorim să fie mereu îndrăgostiți de Arhitectură! 😊

#lovearchitecture #arhilovers #designcafeclub #valentinesday #architecture #architect
▫️Mobila albă – mobila care te îndeamnă să îi asociezi povești pline de emoție, să-ți aduni toate secretele liniștei și să le lași pe ea, la adăpost de rutină.

Mobilierul în care se îmbină cu măiestrie stilul și aristocrația 👉 @indo_salon_de_mobila_ 👇Te invităm să descoperi cele 6 dimensiuni ale mobilei INDO pe [ designcafeclub.md ]

#designcafeclub_md #design #decor #mobila #indo #furniture #whitefurniture #luxurylifestyle #chisinau
Persoana iubită e arhitect/ă?✏️ Fă-i un cadou pe măsură!🎁 📌În articolul de pe [designcafeclub.md] găsești câteva idei de cadouri pentru arhitecți de Ziua Îndrăgostiților. 
Suntem siguri că vor fi foarte fericiți să primească unul din aceste cadouri. 🤗

#architect #architects #arhitect #gift #cadou #valentinesday #ziuaindragostitilor
Cabină proiectată de arhitectul @espen.surnevik în estul Norvegiei. Designul locuinței se bazează pe același desen dar fiecare locuiță este personalizată pentru a se potrivi locațiilor lor specifice.
Accesul în cabine se face prin turnul cu scară spirală care are o înălțime de șase metri.
Fotografie de @marenhhansen
#architecture #design #pantretopphytter #norway #designinterior
Mai luminos, cu havuzuri noi și mobilier nou, așa ar putea arăta parcul „Ștefan cel Mare” după efectuarea lucrărilor de revitalizare, ce sunt planificate pentru acest an. 🇦🇩Mai multe detalii despre proiect dar și imagini cu noul aspect al parcului găsiți în articolul de pe designcafeclub.md

#designcafeclub_md #design #project #chisinau #parculstefancelmare #architect #arhitect #parc #moldova