6 clădiri restaurate care au adus trecutul în prezent - Design Cafe & Club

6 clădiri restaurate care au adus trecutul în prezent

  • septembrie 19, 2018
6 clădiri restaurate care au adus trecutul în prezent

Se află la celălalt capăt al timpului, dar și al pământului. Șase clădiri din Mexic, care și-au trăit propria istorie, au prins o nouă viață datorită arhitecților. Proiectanții au păstrat pereții cuprinși de istorie și au adăugat elemente simple contemporane pentru a crea locuri de poveste. Construcțiile ies în evidență nu doar prin conservarea arhitecturii deja existente, ci și prin adaptarea lor la viața modernă.

Centrul Academic și Cultural  „San Pablo”, autorul proiectului: Taller de Arquitectura Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo

Fosta clădire a mănăstirii Santo Domingo de Soriano, intitulată „San Pablo” este situată la doar un bloc distanță de piața principală din Oaxaca. Până acum 3 ani, sediul fostului convent San Pablo era într-o stare dezastruoasă, având în jurul său un șir de anexe, de mică valoare istorică, care au compromis integritatea structurală a clădirii și valoarea sa imensă.

După ce acestea au fost înlăturate, autorii proiectului au ajuns la concluzia că nu există suficient spațiu pentru Centrul Cultural ce urma să ocupe fosta mănăstire, astfel s-a decis integrarea unei structuri moderne în proiect. Acest element contemporan creează un spațiu util, cu o suprafață de aproape 700m2, împărțită în 3 nivele. În așa mod, autorii proiectului au creat suprafața necesară funcționării unei biblioteci specializate și a unei zone de expunere. Dincolo de zona funcțională, structura din metal și sticlă, dă clădirii un contrast puternic dintre istorie și modern, devenind un exemplu perfect de integrare a istoriei în contextul actualității.

Locuințele María Ribera / JSa

Creșterea densității populației a adus după sine, în mai multe state ale lumii, reutilizarea vechilor spații industriale. Așa este și în acest caz. Complexul Maria Ribera reprezintă, de fapt, clădiri îmbibate cu istorie, în care se afla vechea fabrică de ciocolată La Cubana, înființată în 1872. După ce a fost reconstruită și adaptată, vechea fabrică a prins viață, devenind un spațiu de locuit dinamic și multifuncțional. Cu aceeași esență industrială, caracteristică și clădirii istorice din vecinătate, locuințele nu numai că re-densifică centrul orașului, ci și reactualizează structurile originale, permițând accesul pe ambele părți ale clădirii, în complex fiind incluse terenuri de joacă pentru copii și terase.

Restaurantul Ixi’im / Jorge Bolio Arquitectura + Lavalle + Peniche Arquitectos + Mauricio Gallegos Arquitectos + Central de Proyectos SCP

Deși importanța culturală a clădirii încadrate în Restaurantul Ixi’im nu este atât de mare, acest fapt nu reduce din splendoare proiectului final. Vechii pereți ce stau la baza conceptului restaurantului aparțin unei foste fabrici de prelucrare a agavei, care a cunoscut o ascendență productivă în secolul 19, dar și o decădere rapidă în secolul următor. Bineînțeles că utilizarea clădirii în forma ei inițială, mai ales în calitate de restaurant, era imposibilă. Tocmai din această cauză, vechile ziduri au fost completate cu cadre de metal, care au dat stabilitate construcției, și cu pereți din sticlă, a căror iluminare subliniază subtil, mai ales pe timp de noapte, istoria locului. Astfel, proiectul încadrează maiestuos în sine, atât la nivel fizic, cât și la cel vizual, trecutul și prezentul. Un alt punct care face localul faimos este cea mai mare colecție de lichioruri artizanale din țară, care se ascunde între pereții lui.

Reconstrucția Casei Coloniale de pe strada 64 / Nauzet Rodríguez

Proiectul pentru acest bar a fost strict determinat de natura clădirii însăși și de catalogarea ei ca monument istoric de Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic. Această catalogare nu permite modificarea proprietății, presupunând necesitatea recuperării elementelor arhitecturale existente și proiectarea proiectului în concordanță absolută cu construcția originală. Având în vedere imposibilitatea de a încorpora băi și alte spații tehnice în clădirea inițială, acestea trebuiau construite în curtea din spate, cu sarcina complicată de a adăuga elemente contemporane unei clădiri vechi. Arhitecții au optat pentru utilizarea betonului, lăsat la vedere, construcția adițională dând un aspect modern, dar și autentic în același timp.

Hacienda Niop / AS arquitectura + R79

Clădirea actualei reședințe Niop a cunoscut anterior schimbări constante de utilizare, acest lucru influențând prezența diferitelor stiluri arhitecturale, iar odată cu trecerea timpului Niop s-a transformat într-un loc foarte diferit în ceea ce privește aspectul și funcționarea unei vile tradiționale mexicane. Reședința actuală are la bază restaurarea și reutilizarea unor spații care au fost ocupate anterior de animale. Astfel acestea au fost transformate acum într-un hotel de tip boutique cu o sală mare de petreceri, o reședință de weekend, devenind locul perfect pentru a uita agitația și grijile cotidiene. Actualizarea construcției a fost făcută cu ajutorul unui cadru de oțel care plutește cu îndrăzneală între blocurile de piatră, rămase intacte. Iar pentru a sublinia îmbătrânirea cu demnitate a arhitecturii, la lucrările de intervenție s-au utilizat materiale precum oțelul, piatra, lemnul și sticla.

Chablé Resort Hotel / Central de Proyectos SCP

Proiectul de reutilizarere a vechei Hacienda San Antonio Chable și transformarea ei în hotel a presupus restaurarea și adaptarea clădirilor vechi care alcătuiau principala așezare a haciendei, precum și reabilitarea spațiilor deschise, teraselor și grădinilor care o înconjoară. Hacienda, a cărei primă înregistrare a fost atestată în anul 1813, a început ca o fermă de porumb și șeptel, iar mai târziu ca un complex de producție a fibrelor de sisal. În timp ce în unele spații și clădiri a fost restaurat sistemul de construcție inițial, în alte cazuri criteriile de intervenție au avut în vedere păstrarea și consolidarea spațiilor ruinate pentru a dovedi trecerea timpului, acțiunea naturii și valoarea istorică a locului.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
De la an la an centrul istoric al Chișinăului se transformă treptat într-un complex comercial extins. 📌Ce am putea face pentru a salva centrul istoric al Chișinăului ne spun 3 dintre arhitecții noștri autohtoni @sergiu.cirja // Дмитрий Петров @linearchitects // Tatiana Lupascu în articolul de mai jos.
👉https://bit.ly/2DHA3z3

#designcafeclub_md #history #chisinau #architecture #ideas #project
Azi, de Ziua Îndrăgostiților, iubirea plutește în aer.💘
Pe designcafeclub.md găsești cele mai originale felicitări în care declarăm dragoste arhitecturii! 
Felicitări Arhitecților noștri, le dorim să fie mereu îndrăgostiți de Arhitectură! 😊

#lovearchitecture #arhilovers #designcafeclub #valentinesday #architecture #architect
▫️Mobila albă – mobila care te îndeamnă să îi asociezi povești pline de emoție, să-ți aduni toate secretele liniștei și să le lași pe ea, la adăpost de rutină.

Mobilierul în care se îmbină cu măiestrie stilul și aristocrația 👉 @indo_salon_de_mobila_ 👇Te invităm să descoperi cele 6 dimensiuni ale mobilei INDO pe [ designcafeclub.md ]

#designcafeclub_md #design #decor #mobila #indo #furniture #whitefurniture #luxurylifestyle #chisinau
Persoana iubită e arhitect/ă?✏️ Fă-i un cadou pe măsură!🎁 📌În articolul de pe [designcafeclub.md] găsești câteva idei de cadouri pentru arhitecți de Ziua Îndrăgostiților. 
Suntem siguri că vor fi foarte fericiți să primească unul din aceste cadouri. 🤗

#architect #architects #arhitect #gift #cadou #valentinesday #ziuaindragostitilor
Cabină proiectată de arhitectul @espen.surnevik în estul Norvegiei. Designul locuinței se bazează pe același desen dar fiecare locuiță este personalizată pentru a se potrivi locațiilor lor specifice.
Accesul în cabine se face prin turnul cu scară spirală care are o înălțime de șase metri.
Fotografie de @marenhhansen
#architecture #design #pantretopphytter #norway #designinterior
Mai luminos, cu havuzuri noi și mobilier nou, așa ar putea arăta parcul „Ștefan cel Mare” după efectuarea lucrărilor de revitalizare, ce sunt planificate pentru acest an. 🇦🇩Mai multe detalii despre proiect dar și imagini cu noul aspect al parcului găsiți în articolul de pe designcafeclub.md

#designcafeclub_md #design #project #chisinau #parculstefancelmare #architect #arhitect #parc #moldova