martie 8, 2018

5 femei cheie în arhitectură

5 femei cheie în arhitectură

 

Sophia Hayden Bennett(n. 1868- d. 1953)a fost prima femeie care a obținut o diplomă în arhitectură, în anul 1890. Însă actul oferit de Institutul de Tehnologie din Massachusetts nu i-a garantat dreptul de a practica profesia. Dat fiind faptul că era femeie, Hayden nu a fost acceptată în niciun atelier ca și ucenic și s-a resemnat cu postul de profesor de desen liniar la unul dintre liceele din Boston. Singura construcție la care aceasta și-a adus aportul ca arhitect a fost Clădirea Femeilor, edificiu prezentat la World’s Columbian Exposition în 1892.

 

Signe Ida Katarina Hornborg (n. 1862 – d. 1916) este prima arhitectă acreditată care a semnat o construcție și anume  Signelinna – clădire ce datează din 1892. Se presupune că proiectul edificiului aflat în Pori, Finlanda, îi aparține, însă semnătura sa este pusă doar pe fațada acestuia, în acele timpuri arhitectura fiind considerată o profesie strict masculină.

 

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 1894 – d. 1962) a fost prima femeie din lume care și-a lăsat semnătura pe mai multe clădiri și a ajuns la gradul de arhitect inspector general după ce, la 6 iulie 1919, a absolvit Școala Superioară de Arhitectură din București cu mențiunea „foarte bine”. Maria Virginia Andreescu Hareta fost nepoata pictorului Ion Andreescu și a fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret. Printre cele mai importante realizări ale sale se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei din București (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București, imobilul fostei Societăți „Tinerimea Română” și altele.

Zaha Hadid(n. 1950 – d. 2016) este unul dintre cele mai notorii nume ale arhitecturii din întreaga lume și, probabil, cel mai faimos arhitect de gen feminin. Arhitecta britanică de origine irakiană este prima femeie arhitect care a câștigat Premiul Pritzker (supranumit premiul Nobel în arhitectură), devenind, în același timp, și cel mai tânăr arhitect care a obținut prestigioasa distincție. Acest lucru se întâmpla în 2004. Renumita arhitectă mai este numită și „regina curbei”, datorită formelor pe care le dădea clădirilor.

Kazuyo Sejima (n. 1956) – pe parcursul istoriei, doar două femei au obținut premiul Pritzker, iar Kazuyo Seijima este cea de-a doua și singura femeie laureată a acestuia în viață. Ahitecta japoneză a fost desemnată câștigătoare a distincției în 2010. Kazuyo Seujima este cunoscută prin clădirile clădiri mignone și delicate pe care le creează, fiind puternic atrasă de muzee și centre educaționale.

 

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
🎨 Vineri, ZIPhouse a gazduit evenimentul Arta de a picta pe matase cu Dina Rotari. 🎀 Îi mulțumim pentru că ne-a împărtășit din experiența sa și ne-a arătat părticele din crearea frumosului, cei prezenți primind o doza de #artinspiration și motivație pentru a crea.💃
#DinaRotari #designcafeclub_md #picturapematase #workshop #arta #pictura  #design #designchisinau #artchisinau #artpicture #hobby #textiledesign #moldovandesigners #fashiondesigner #artwork #artinstagram # #designinspiration #paintingonsilk #fashionstyle #workshop #silkartist #живописьнашелке #батик  #шелковыйплаток #живописьнашелке #живопись #творчество #росписьнаткани
Renumitul arhitect ucrainean Sergey Makhno pe copertă, prezentarea primului park IT din Moldova și a primului complex hibrid, proiecte remarcabile de design interior, sugestii de tehnologizare, decor și multe altele se regăsesc în paginile revistei Design Cafe&Club, ediția 3. 🔹Ia cu tine revista Design Cafe&Club din chioșcurile Moldpresa și savurează fiecare pagină.
👉 Din 14 iunie, în scuarul Bibliotecii Naționale, poți să faci un mic popas, să savurezi o cafea, sau să lucrezi la laptop, pe niște bănci de toată frumusețea, cu o istorie aparte, pe care o cunosc toți chișinăuienii. 👏 Reinventând trunchiul de copac căzut în aprilie 2017, Mihai Stamati, Ion Zbanca, Andrei Zbancă și Pavel Obreja sunt cei care au readus „acasă” platanul, renăscându-l ca mobilier urban.
😊 Citește articolul și fii mândru că le cunoști istoria! ▫ Link in bio. #copaculdelabiblioteca
*Material foto preluat si din pagina lui Mihai Stamati.
115 mp – suficient spațiu pentru ca imaginația și spiritul creativ să se manifeste într-un milion de moduri. Expresie a stilului eclectic, acesta îmbina modernul cu neoclasicul.
29 Mai- Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plamadeala -Deschidere oficiala Wärmepol !!! Look and listen to the sky!
Mesaje spre cer, sau cuvinte nespuse pentru persoane dragi. Liberi în exprimare, în alegerea persoanei către care se adresează, singura condiție este sinceritatea. 💙 Acceptă provocarea- lasă și tu un răvaș persoanei dragi. 
Află mai multe detalii pe designcafeclub.md

#Wärmepol  #sky transmitter  #opening #designcafeclubmd #designcafeclub_md wärmepol
Ceremonia de înmânare a premiilor în cadrul  concursului "Sculptură pentru Parcul Meu" 
Aceasta a avut loc în corespundere cu conceptul concursului, în parcul Parcul Valea Trandafirilor, unde și vor fi instalate sculpturile.
🏆  Well, meet the winners! 
Locul 1 - O.X. Studio
Locul 2 - Vlasov Dumitru
Locul 3 - Constantin Marcu  #SculpturăpentruParculMeu #winners🏆  #concurs #designcafeclub_md #projects #md #chisinau #parculmeu #valeatrandafirilor #imiplacemd