5 femei cheie în arhitectură - Design Cafe & Club

5 femei cheie în arhitectură

  • martie 8, 2018
5 femei cheie în arhitectură

 

Sophia Hayden Bennett(n. 1868- d. 1953)a fost prima femeie care a obținut o diplomă în arhitectură, în anul 1890. Însă actul oferit de Institutul de Tehnologie din Massachusetts nu i-a garantat dreptul de a practica profesia. Dat fiind faptul că era femeie, Hayden nu a fost acceptată în niciun atelier ca și ucenic și s-a resemnat cu postul de profesor de desen liniar la unul dintre liceele din Boston. Singura construcție la care aceasta și-a adus aportul ca arhitect a fost Clădirea Femeilor, edificiu prezentat la World’s Columbian Exposition în 1892.

 

Signe Ida Katarina Hornborg (n. 1862 – d. 1916) este prima arhitectă acreditată care a semnat o construcție și anume  Signelinna – clădire ce datează din 1892. Se presupune că proiectul edificiului aflat în Pori, Finlanda, îi aparține, însă semnătura sa este pusă doar pe fațada acestuia, în acele timpuri arhitectura fiind considerată o profesie strict masculină.

 

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 1894 – d. 1962) a fost prima femeie din lume care și-a lăsat semnătura pe mai multe clădiri și a ajuns la gradul de arhitect inspector general după ce, la 6 iulie 1919, a absolvit Școala Superioară de Arhitectură din București cu mențiunea „foarte bine”. Maria Virginia Andreescu Hareta fost nepoata pictorului Ion Andreescu și a fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret. Printre cele mai importante realizări ale sale se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei din București (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București, imobilul fostei Societăți „Tinerimea Română” și altele.

Zaha Hadid(n. 1950 – d. 2016) este unul dintre cele mai notorii nume ale arhitecturii din întreaga lume și, probabil, cel mai faimos arhitect de gen feminin. Arhitecta britanică de origine irakiană este prima femeie arhitect care a câștigat Premiul Pritzker (supranumit premiul Nobel în arhitectură), devenind, în același timp, și cel mai tânăr arhitect care a obținut prestigioasa distincție. Acest lucru se întâmpla în 2004. Renumita arhitectă mai este numită și „regina curbei”, datorită formelor pe care le dădea clădirilor.

Kazuyo Sejima (n. 1956) – pe parcursul istoriei, doar două femei au obținut premiul Pritzker, iar Kazuyo Seijima este cea de-a doua și singura femeie laureată a acestuia în viață. Ahitecta japoneză a fost desemnată câștigătoare a distincției în 2010. Kazuyo Seujima este cunoscută prin clădirile clădiri mignone și delicate pe care le creează, fiind puternic atrasă de muzee și centre educaționale.

 

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
@interium_showroom - showroom de mobilier exclusivist, de bucătării, instalații sanitare, corpuri de iluminat, covoare și accesorii.
⠀
În cadrul expoziției Italian Design Day vor fi expuse mai multe produse printre care catedra celebră din colecția mărcii italiene @B&B Italia , Up 2000.
⠀
Pac este o masuță de cafea.
⠀
Se aseamănă cu un tort și combină două materiale omoloage.
⠀
Se inspiră din actul de echilibrare între o bucată de granit greu și o foaie subțire de metal care formează partea superioară a mesei.
⠀
Ce părere ai? 🖤
⠀
#designcafeclub_md #viennadesign #pactable #inspiration #decor #art #interiors #designlifestyle  #design#inspireme #designinspiration#passion4decor #l4l #f4f #like4like
F L O S
⠀
În curând la Italian Design Day.
⠀
#expozitie #expo #italiandesign
Cu ocazia evenimentului Italian Design Day, arhitectul italian  Patrizio Corno va merge sa le vorbească studenților de la UTM despre design si arhitectura.
⠀
Cei interesați, puteti vizita pagina de facebook Design Cafe&Club sa vedeți detaliile.
⠀
Notați în agendă evenimentul și sunteți bineveniți!
⠀
#patriziocorno #utm #italiandesignday #urbanism #arhitectura #workshop
⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ Blăstăm.
Pentru că e un cuvânt care are putere. Noi suntem blestemați să ne trăim suferințele, care sunt mult mai intense decât fericirile.”
⠀ 🖤 Te invităm să cunoști povestea din spatele Blăstămului Basarabean în care trăiește  @piotr_alii - designerul nonconformist al societății noastre.
⠀
designcafeclub.md
⠀
#designcafeclub #design #fashiondesigner #fashioninspiration #piotralii #blestem #basarabia #chisinau #interviu
🧐Nu e de mirare ca un muzeu dedicat roboților să fie construit de roboți nu-i așa? 🤖În era tehnologiei totul este posibil, tocmai de aceea autorii proiectului ,,Robot Science Museum”, Melike Altınışık Architects - MAA, spun că procesul de construcție a muzeului și va constitui prima expoziție a muzeului. 👉Mai multe detalii despre proiect puteți vedea în articolul de astăzi. 👇
Designcafeclub.md