10 cele mai vechi construcții din lume - Design Cafe & Club

10 cele mai vechi construcții din lume

 • aprilie 12, 2018
10 cele mai vechi construcții din lume

Suntem obișnuiți să privim cu admirație clădirile futuriste, rămânând adesea impresionați de tehnologiile inovaționale utilizate la construcția acestora, dar și de formele lor rupte parcă din altă dimensiune. Construcții la fel de impresionante se află însă și la polul temporal opus, clădiri care datează dinaintea erei noastre și care au stat la baza artei arhitecturale. Vă prezentăm 10 construcții lăsate moștenire din cele mai vechi timpuri.

 1. Stupa Dhamek – India (sec. III î. Hr)

Se spune că Stupa Dhamek a fost ridicată pe locul în care Buddha și-a ținut prima predică, după ce a obținut iluminarea în Bodh Gaya. Astăzi, construcția găzduiește cel mai important muzeu din regiunea Varanasi în care este expusă una dintre cele mai  bogate colecții de sculpturi budiste.

 1. Stupa Sanchi – India (sec. III î. Hr)

Numită și Marea Stupă din Sanchi, Stupa Sanchi a fost descoperită în anul 1818, în centrul Indiei, lângă râul Betwa. Construcția se regăsește pe lista „bijuteriilor” Patrimoniului Mondial UNESCO. Monumentul este alcătuit din roci masive și este  înconjurat de patru porți pe care sunt sculptate, în mod elaborat, fragmente din viața lui Buddha.

 1. Mormântul tracic de la Kazanlâk – Bulgaria (sec. IV î. Hr)

Mormântul tracic de la Kazanlâk este un mormânt de tip stup în apropierea orașului Kazanlâk. Mormântul sub formă de cupolă are un coridor îngust și o cameră funerară circulară, cu decorații murale reprezentând ritualuri tracice specifice acestui eveniment.  Acesta a fost descoperit în 1944, iar în 1979 a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 1. Partheonul din Atena – Grecia (anii 447-432 î.e.n.)

Pantheonul este templul dedicat zeiței Athena Parthenos, ridicat pe Acropole din Atena. Construcția a funcționat inițial ca templu, mai apoi fiind transformată pe rând în tazaur, fortăreață, biserică și moschee. Deși a fost  distrusă de intemperii, clădirea atrage anual milioane de turiști, Parthenonul fiind cea mai importantă construcție care a supraviețuit din Grecia Antică. Se consideră că acesta reprezintă apogeul artei dorice.

 1. Palatul Minoic Knossos – Heraclion, Grecia (1900 î.Hr.)

Knossos este cel mai mare sit arheologic din Creta, datând din epoca bronzului. Palatul Minoic din această regiune a fost construit în anul 1900 î.Hr. iar două sute de ani mai târziu a fost distrus și un alt edificiu asemănător a fost ridicat în locul lui. Excavațiunile care au dus la descoperirea palatului au avut loc în anul 1878, atunci când au fost scoase la iveală o serie de artefacte și obiecte valoroase.

 1. Marea Piramidă din Giza – Egipt (aproximativ anul 2560 î.Hr)

Piramida lui Keops – numită și „Marea Piramidă din Giza (Gizeh)”, este singura minune a lumii asupra căreia nu se fac speculații referitoare la formă, mărime și prezentare. Este cea mai veche și totuși singura care a supraviețuit timpului. Piramida a fost construită în jurul anului 2560 î.Hr. și timp de peste 4000 de ani a fost cea mai înaltă construcție din lume, fiind detronată în 1889 de Turnul Eiffel.

 1. Piramidele din Saqqara – Egipt (peste 3500 de ani în urmă)

Grandiosul oraș Memphis a rămas mărturie peste timp a vechilor civilizații egiptene. Aici a fost descoperită, din nisipurile deșertului, marea necropolă Saqqara. Cele unsprezece piramide ale acesteia (nenumărate mastaba și mănăstire coptă) se întind pe 7 km de la nord la sud. În centrul acesteia se află piramida în trepte a lui Zoser (Djoser), prima piramidă și prima structură masivă din piatră de pe mapamond, ridicată datorită talentului genialului Imhotep, arhitectul regeluil Zoser.

 1. Templele Ġgantija – Malta (aproximativ anul 3600 î.e.n.)

Templele Ggantija sunt două temple megalitice care se găsesc în mica localitate Xaghra din Insula Gozo, a doua cea mai mare insulă a arhipelagului maltez. Maltezii promovează templele ca fiind cele mai vechi construcții de piatră din lume. Se presupune că acestea au fost ridicate pentru a fi dedicate zeiței pământului și a naturii iar, potrivit legendei, ele au fost construite de uriași.

 1. La Hongue Bie – Jersey (aproximativ anii 3500 î. Hr.)

La Hongue Bie este un monument istoric ce reprezintă un mormânt cu un coridor de trecere de 20 de metri lungime, acoperit de o movilă de 12 metri înălțime. Monumentul a fost descoperit în 1925 de echipa Société Jersiaise.

 1. Tumul de Bougon – Franța (anii 4800 î.Hr.)

Tumul de Bougon sau necropola Bougon este un grup de cinci movile neolitice, cea mai mare dintre care măsoară 72 de metri. Descoperirea lor în 1840 a stârnit un mare interes științific, însă săpăturile au fost întrerupte, fiind reluate abia la sfârșitul anilor 1960. Situl pe care au fost descoperite movilele este situat pe un platou de calcar, în regiunea râului Bougon.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Înscrie-te la Advanced: Curs de Design Interior și învață intensiv designul interior în doar 3 luni.
⠀
o Doar cunoștințe practice
o Doar informație actuală
o Abordare individuală
o Fără pregătire anterioară
o Grupuri mici-rezultat maxim
o Primul proiect semnat de tine.
⠀
🎈 Înscrie-te aici: bit.ly/dcc-advanced
🎈 click link din bio
⠀
Cursul este pentru toți care doresc să învețe în scurt timp o nouă profesie și să facă o carieră în design, dar și pentru studenții care au deja o bază în domeniul artelor și doresc să își actualizeze cunoștințele.
⠀
📍 1 Iulie
📍 Artcor
Vedetă în cadrul festivalului @moldovandesignweek și premiată la Red Dot Design pentru designul său inovator și vizionar. 
Vezi despre ce produs este vorba urmând link-ul din descriere.🖤 O recunoașteți?
Casa Grădinilor Secrete - acolo unde secretele creează umbre.

Concept de @spasmdesignarchitects 📷 @umangshahphotography @phxindia 
#architecture#archilovers #modern #modernhouse#design #concept #luxury#luxuryhomes #villa #house #interior#arquiteturadeinteriores#interiores#arquitectura#projeto#architecturestudent#papodearquiteto#architects#interiorlovers#arquitetando#architecturelovers#architecturephotography#archieandrews#architectural#architecture_huter#architectureporn#arch#archdaily#amazing
Astăzi vă arătăm un proiect de Design Interior ce arată cum armonizarea culorilor și a materialelor creează un spațiu larg în locuința ta.🏠
👇
🔳Stilul minimalist îmbinat cu accente de modernism creează o ambianță perfectă pentru orice familie.

Tot proiectul îl puteți accesa în link-ul din Bio☝️
#designcafeclub
@keivaniarchitects a proiectat o clădire rezidențială inspirată de spiritul locului, reinterpretând fereastra tradițională Orsi într-un spațiu în care se combină împreună piatra, lemnul, apa, lumina și plantele. 📷 @parhamtaghioff

#designcafeclub#architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome
Dacă până acum ai avut momente când nu ți-ai dai seama de ce nu poți fi atât de productiv pe cât ți-ai dori, ține cont de 10 detalii ce te vor ajuta să-ți îmbunătățești productivitatea la locul de muncă. 👇
Accesează Link-ul din Bio 😊

Urmărește-ne pentru mai multe noutăți din domeniul industriilor creative @designcafeclub.md #designcafeclub 🖤