10 cele mai vechi construcții din lume - Design Cafe & Club
aprilie 12, 2018

10 cele mai vechi construcții din lume

10 cele mai vechi construcții din lume

Suntem obișnuiți să privim cu admirație clădirile futuriste, rămânând adesea impresionați de tehnologiile inovaționale utilizate la construcția acestora, dar și de formele lor rupte parcă din altă dimensiune. Construcții la fel de impresionante se află însă și la polul temporal opus, clădiri care datează dinaintea erei noastre și care au stat la baza artei arhitecturale. Vă prezentăm 10 construcții lăsate moștenire din cele mai vechi timpuri.

 1. Stupa Dhamek – India (sec. III î. Hr)

Se spune că Stupa Dhamek a fost ridicată pe locul în care Buddha și-a ținut prima predică, după ce a obținut iluminarea în Bodh Gaya. Astăzi, construcția găzduiește cel mai important muzeu din regiunea Varanasi în care este expusă una dintre cele mai  bogate colecții de sculpturi budiste.

 1. Stupa Sanchi – India (sec. III î. Hr)

Numită și Marea Stupă din Sanchi, Stupa Sanchi a fost descoperită în anul 1818, în centrul Indiei, lângă râul Betwa. Construcția se regăsește pe lista „bijuteriilor” Patrimoniului Mondial UNESCO. Monumentul este alcătuit din roci masive și este  înconjurat de patru porți pe care sunt sculptate, în mod elaborat, fragmente din viața lui Buddha.

 1. Mormântul tracic de la Kazanlâk – Bulgaria (sec. IV î. Hr)

Mormântul tracic de la Kazanlâk este un mormânt de tip stup în apropierea orașului Kazanlâk. Mormântul sub formă de cupolă are un coridor îngust și o cameră funerară circulară, cu decorații murale reprezentând ritualuri tracice specifice acestui eveniment.  Acesta a fost descoperit în 1944, iar în 1979 a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 1. Partheonul din Atena – Grecia (anii 447-432 î.e.n.)

Pantheonul este templul dedicat zeiței Athena Parthenos, ridicat pe Acropole din Atena. Construcția a funcționat inițial ca templu, mai apoi fiind transformată pe rând în tazaur, fortăreață, biserică și moschee. Deși a fost  distrusă de intemperii, clădirea atrage anual milioane de turiști, Parthenonul fiind cea mai importantă construcție care a supraviețuit din Grecia Antică. Se consideră că acesta reprezintă apogeul artei dorice.

 1. Palatul Minoic Knossos – Heraclion, Grecia (1900 î.Hr.)

Knossos este cel mai mare sit arheologic din Creta, datând din epoca bronzului. Palatul Minoic din această regiune a fost construit în anul 1900 î.Hr. iar două sute de ani mai târziu a fost distrus și un alt edificiu asemănător a fost ridicat în locul lui. Excavațiunile care au dus la descoperirea palatului au avut loc în anul 1878, atunci când au fost scoase la iveală o serie de artefacte și obiecte valoroase.

 1. Marea Piramidă din Giza – Egipt (aproximativ anul 2560 î.Hr)

Piramida lui Keops – numită și „Marea Piramidă din Giza (Gizeh)”, este singura minune a lumii asupra căreia nu se fac speculații referitoare la formă, mărime și prezentare. Este cea mai veche și totuși singura care a supraviețuit timpului. Piramida a fost construită în jurul anului 2560 î.Hr. și timp de peste 4000 de ani a fost cea mai înaltă construcție din lume, fiind detronată în 1889 de Turnul Eiffel.

 1. Piramidele din Saqqara – Egipt (peste 3500 de ani în urmă)

Grandiosul oraș Memphis a rămas mărturie peste timp a vechilor civilizații egiptene. Aici a fost descoperită, din nisipurile deșertului, marea necropolă Saqqara. Cele unsprezece piramide ale acesteia (nenumărate mastaba și mănăstire coptă) se întind pe 7 km de la nord la sud. În centrul acesteia se află piramida în trepte a lui Zoser (Djoser), prima piramidă și prima structură masivă din piatră de pe mapamond, ridicată datorită talentului genialului Imhotep, arhitectul regeluil Zoser.

 1. Templele Ġgantija – Malta (aproximativ anul 3600 î.e.n.)

Templele Ggantija sunt două temple megalitice care se găsesc în mica localitate Xaghra din Insula Gozo, a doua cea mai mare insulă a arhipelagului maltez. Maltezii promovează templele ca fiind cele mai vechi construcții de piatră din lume. Se presupune că acestea au fost ridicate pentru a fi dedicate zeiței pământului și a naturii iar, potrivit legendei, ele au fost construite de uriași.

 1. La Hongue Bie – Jersey (aproximativ anii 3500 î. Hr.)

La Hongue Bie este un monument istoric ce reprezintă un mormânt cu un coridor de trecere de 20 de metri lungime, acoperit de o movilă de 12 metri înălțime. Monumentul a fost descoperit în 1925 de echipa Société Jersiaise.

 1. Tumul de Bougon – Franța (anii 4800 î.Hr.)

Tumul de Bougon sau necropola Bougon este un grup de cinci movile neolitice, cea mai mare dintre care măsoară 72 de metri. Descoperirea lor în 1840 a stârnit un mare interes științific, însă săpăturile au fost întrerupte, fiind reluate abia la sfârșitul anilor 1960. Situl pe care au fost descoperite movilele este situat pe un platou de calcar, în regiunea râului Bougon.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Potrivit organizatorilor, în acest an, cel mai mare festival sculpturi de gheață din lume va atrage circa 18 milioane de vizitatori.
⠀
❄️Festivalul sculpturilor de gheață.
⠀
👁️Află mai multe pe designcafeclub.md - [Vezi cum arată cel mai mare festival al sculpturilor din gheață!]
⠀
#harbinicefestival #harbinicewonderland
#IceSculpture #IceSculpting #HarbinIceFestival #HarbinIceWonderland #BBCNews #Harbin #China #Castle #Art #Beautiful #Sculpture #frozen #icecity #icesculptures #harbinicewonderland #passionpassport #tastemadetravel
Noul an reduce din curentul de minimalism și din popularitatea designului scandinav, care se caracterizează prin culori neutre și materiale simple. 
În locul acestora, culorile luminoase și modelele grafice devin din ce în ce mai răspândite.

Fii la curent cu noutățile din 2019 din designul interior.
▶️ designcafeclub.md - [ Vezi ce este în trend în designul interior și ce trucuri expiră în 2019!] ___________________________________________
#designcafeclub #interiordesign #currentdesignsituation #trends #2019 #interior4all #interior2you #scandinav #minimalism #livingroom #bedroom #designcolors #eclectic #interiorstyle #designmediaplatform #mediacontent #howto #designlessons #designstyle
"Dacă mai demult lumina însemna lustre: ai agățat și atât, acum ea a devenit un complex de mecanisme și au apărut mulți parametri tehnici de care trebuie să ținem cont.

Vrem să cultivăm ideea designului de lumini, să schimbăm și să facilităm munca arhitecților și designerilor. 
În același timp, ne dorim ca specialiștii de la noi să se ghideze după modelul european, adică să lucreze la conceptul de iluminare chiar de la etapa inițială a proiectului." Soluții inteligente de la @smartlight.md

Citește mai departe pe designcafeclub.md - [Smart Light – Soluții luminoase]

________________________________________ 
#designcafeclub.md #CristinaRapoport #BorisRapoport #SmartLight #designlight #designlighting #designlights #lights #interiordesign #interior4all #interior2you #minimalism #livingroom #bedroom #designcolors #eclectic #interiorstyle #designmediaplatform #mediacontent #chisinau #designstyle
Un an nou este un prilej bun de făcut sinteze.
⠀
Având în spate cele 365 de zile, în care am încercat să îți oferim articole ce ar dezvălui întregul univers creativ din Republica Moldova, acum credem că e timpul să vezi care au fost cele mai populare dintre ele.
⠀
Așadar, dacă le-ai pierdut cumva, acum ai ocazia să le vezi aici ○ bit.ly/articole18
Echipa DCC vă dorește sărbători frumoase și un An Nou fericit, alături de cei dragi! ☆

_______________________________________________
#DCC #designcafeclub #annoufericit #anulnou #sarbatorifericite#bestwishes #happynewyear #newyear #happynewyeareveryone #ourteam #christmas #2019 #merrychristmas #holidayseason #happyholidays #newyeargoals #designcompany #interiordesign #designer
Tutorial: Creeaza singur decor de Crăciun.

Pentru a decora o stea de Crăciun vei avea nevoie de:
-lipici lichid PVA
-pensulă
-foarfece
-stele din lemn (ale noastre erau vopsite prealabil)
-ață de iută sau alt tip de ață decorativă
-panglică
-clopoței
-gliter

Toate le poți găsi în magazinele specializate pe elemente pentru creații hand-made.

Vezi video integral pe designcafeclub.md

Mulțumim pentru gazdă @homedecor_by_olgaholban

#designcafeclub #christmas #christmasdecor #decor #star #christmasstar #decordecraciun #olgaholban #workshop #artistic #handemade #merrychristmas #newyear #happynewyear #happiness